Ses Yalıtımı
Ses yalıtımı yasadığımız konut, okul, işyeri ve binalar ile çevreyi istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu gibi mekanları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer gibi gürültülü mahalleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak amacı ile yapılan uygulamalara Ses Yalıtımı denir. Özellikle kentleşmenin plansız yürüdüğü bölgelerde, gürültü insan sağlığına ve konforuna zarar veren etkenler arasındadır. Çevredeki bir fabrikanın çıkardığı rahatsız edici sesler, hava alanı çevresindeki yerleşim bölgesinde duyulan şiddetli gürültü, satıcı sesleri, trafik sesleri, komşunuzdan gelen konuşmaları kendiniz farklı gürültü ve ses olarak algılayıp bu durum sizi rahatsız eder. Bazı alanlarda ise düşük ses seviyesi, isin en önemli gereklerinden biridir. Yeni yapılacak olan binalar planlarken ses yalıtımı muhakkak öneme alınmalıdır. Hem de binaların cam, doğrama, döşeme, duvar ve tavan gibi elemanları belirlenirken ses yalıtım özelliği yüksek olan malzemeler özenle seçilerek kullanılmalıdır. Ses Yalıtımı malzemesi kullanılarak alt ve üst kattaki seslerinin geçişi ile komşu duvarlardan duyulan sesler de önlenmiş olur. Fakat eski yapılarınızda da elbette ses yalıtımı yapabilmeniz mümkündür. Ses dalgaları ses yalıtımı yapılmayan parazitlerden az da olsa iletilebileceği için, iyi bir yalıtım gerçekleştirmek adına yalnızca ses geçişi sağlanan duvardan 4 duvarlardan tavan ve zeminden ses yalım malzemelerini uygulanarak yapılması önerilmektedir.
Akustik düzenleme ve Ses Yalıtımı Akustik düzenleme kapalı ortamdaki yansıma süresinin düzenlenmesidir. Ses yalıtımı ise yapı elemanları aracığıyla iletilen seslerin miktarlarını azaltmak için yapılan işlemdir. Gürültü konforumuz açısından istenmeyen rahatsız edici bir durumdur. Verdiği bu rahatsızlığın yanı sıra bireyler üzerinde, psikolojik, fizyolojik ve performans yönünden olumsuz etkileride yaratır. Gürültü, davranış bozuklukları, çalışma verimindeki düşüş, duyma kayıpları, kulak çınlamaları ve bazı psikolojik hastalıkların nedeni olabilir. Üstelik gürültü sonucu oluşan işitme kayıplarının ilaçla veya cerrahi bir müdahale ile tedavisi bulunmuyor. Akustik düzenleme için kullanılan malzemeler yankı düzenleyici olarak bilinen açık gözenekli akustik ürünlerdir.
Ses geçişlerine engel olmak amacıyla kullanacağınız akustik ürünler ise gözenekleri bulunmayan duvarlarınızın alçıpan ile iç yüzeyinde kullanabileceğiniz akustik ürün çeşitleridir. Ses Yalıtımı temelde gürültünün insan üzerinde neden olacağı olumsuz etkileri minimuma indirmek için alınacak tedbirleri kapsar. Gürültü düzensiz, farklı frekans bileşenlerine sahip ve genel olarak rahatsızlık verici sesler bütününe verilen genel addır. Gürültü günümüzde kentleşmenin doğal bir sonucudur. Özellikle kentleşmenin düzensiz ve plansız büyüdüğü yerlerde gürültü insan sağlığına zarar verir ve konforu olumsuz etkiler. Çevredeki fabrikaların çıkardıkları rahatsız edici sesler, hava alanı çevresindeki yerleşim bölgelerinde duyulan şiddetli gürültü, satıcı sesleri, trafik sesleri, komşudan gelen gürültüler rahatsız edici olabilir. Gürültünün zararlı ve rahatsız edici etkilerini en aza indirmek için ses yalıtımının özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.